E-Ticarette Ödeme Yöntemleri

Blog Single

Ürün/hizmet alışverişinin internet ortamında yapılması olarak basitçe tanımlayabileceğimiz elektronik ticaret, her geçen gün artan bir hızda büyümeye devam ediyor. İnternetten alışveriş yapmayanlar konunun tamamen dışında ama internetten alışveriş yapanların da büyük bir çoğunluğu ödeme yöntemlerinin çeşitliliği konusunda bilgi sahibi değil. Bir e-ticaret sitesinden alışveriş yaparken ödeme ekranına gelindiğinde tüketiciye sunulan ödeme alternatifleri çoğu zaman dikkate alınmıyor bile. Aslında internetten alışverişte ödenen parayı güvenli bir şekilde satıcıya aktaran birçok farklı ödeme yöntemi bulunmaktadır. Kullanıcı bilgilerinin gizliliği konusunda üst düzey güvenlik önlemlerine sahip bu ödeme yöntemleri, insanların güvenli alışveriş yapmasındaki en büyük etkendir. Kullanıcıların sitenizden alışveriş yapmalarını sağlayacak en büyük araçlardan biri sunduğunuz ödeme sistemleridir.

E-ticaret sitenizde ne kadar çok alternatif ödeme yöntemi olursa, rakiplerinizden öne çıkarak fiyat avantajlarının da önüne geçerek tercih sebebi olmanızı sağlayabilirsiniz. E-ticarette, alıcı ve satıcılar birbirlerini görmemektedir. Bu nedenle de güven ortamının sağlanması şarttır. Çeşitli güvenlik sertifikaları ile müşterinin kişisel bilgilerinin paylaşılması önlenmelidir. Uluslararası güvenlik sertifikalarına sahip olan e-ticaret siteleri, bu sayede güvenli bir alışveriş ortamı sağlamaktadır. Bu ortamın güvenli bir şekilde hizmet verebilmesi için birden çok seçenek vardır.

E-Ticaret Ödeme Yöntemleri

Detaylı olarak incelemek gerekirse;

Kredi kartı: Her insanın yaşını aldıktan ve belli sorumluluğa eriştikten sonra cebinde bulundurduğu kredi kartı, E-ticaret sitelerinin bir vazgeçilmezi olarak düşünülebilir.

Sanal kredi kartı: Normal kredi kartının internet hali gibi düşünebileceğimiz şeklidir. Yani bankalardan alınan bir hesap numarasıyla kartın fiziki olarak bulunmadığı fakat aynı kredi kartı işlevi gören sanal işlemlerdir.

EFT: Alışverişimizi tamamladıktan sonra ödemeyi kendi hesabımızdan ilgili kişi veya kurumun hesabına direk olarak EFT(Elektrik Fon Transferi) yoluyla aktarma işlemine denir.

Havale: Havale işlemlerini EFT’de olduğu gibi farklı bankalar aracığıyla gerçekleştiremezsiniz. Havale işlemi daha çok ortak banka, mektup veya postane yoluyla gerçekleşebilir.

Kapıda ödeme: İnsanlara satın aldıkları ürünlerin bir kargo şirketiyle anlaşarak gönderilmesi ve bu şirket aracılığıyla ödemenin alınması işlemine kapıda ödeme işlemi denir. Ödemeler burada daha çok nakit yapılır.

Paypal: Finansal bilgilerinizi kimseyle paylaşmadan paypal adlı bir platforma kredi ve banka bilgilerinizi ekleyerek daha hızlı, kolay ve güvenilir işlemler yapmanızı sağlayan online ödeme hizmetidir.

Mobil ödeme: Yaptığınız harcamaları daha çok mobil üzerinden ve telefon numaranızı paylaşarak ve gelen onay kodunu paylaştığınız takdirde yapılan ödeme çeşidine denir. Günümüzde insanların dolandırıcılık anlamında sürekli mağdur olduğundan dolayı bu ödeme çeşidi insanlar tarafından yoğun kullanılmaz.

Elektronik Para: Bilgisayarınızın sabit diskinde sizin adınıza bulunan, yapacağımız alışverişlerde kullanabileceğimiz paradır. Harcama yapıldıkça oradaki miktardan düşer. Elektronik para kullanımı yaygın değildir.

Elektronik Çek: Çeklerin bankalar aracılığıyla güvenli olarak internet ortamında görüntülendiği ve aktarılarak yaparak ödeme çeşidine elektronik çek denir. Daha hızlı, kolay ve işlevseldir.

Bu Gönderiyi Paylaş :

Yorum Yap